Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Hóvirágos környezetvédelmi klímakonferencia

A magyar köztársaság elnöke, Áder János, nem véletlenül hangsúlyozza minden lehetséges alkalommal, hogy korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozás. Nagyon sok gondunk és bajunk ebből származik.

Ennek ellenére kevés olyan oktatási program van, mely a jelenséget élményszerűen hozza közel a tanulókhoz. Ez részben érthető, mert a tanárok tanórákban gondolkodnak, a természet évtizedekben változik.

Ezt az ellentmondást próbáltuk áthidalni akkor, amikor nem 1 tanórához, hanem legalább 1 évre, de inkább 5 évre terveztünk egy kísérletet.

Azt próbáljuk érzékeltetni a diákjainkkal, hogy a tavaszi felmelegedést időtlen idők óta elsőként érzékelő hóvirágok hogyan viselkednek kora tavasszal, a globális klímaváltozás idején.

Ennek érdekében genetikailag azonos (klónozott) hóvirágokból és műszerekből álló kísérleti rendszert telepítettünk 2015-ben Magyarországon és országon kívül is működő oktatási intézményekbe.

Ezt a rendszert 2020-ig figyelik a tanulók.

A munka során kiderült, hogy sem a tanulók, sem a tanárok nem tudnak rendszeresen adatokat gyűjteni.

Az országos meteorológiai adatsorok viszont egy konkrét udvarrész mikroklímájáról nem adnak megfelelő tájékoztatást.

Ezért 2018-ban saját elképzelés szerint kidolgoztunk egy automata és autonóm mikroklíma-mérőállomásnak (AAMMÁ-nak) a tervét.

Ennek építését megpályáztuk, az első állomásokat 2018 végén telepítettük az ország 2-2 iskolájába. Mint minden első lépés, ez sem volt mentes a kezdet nehézségeitől.


A hóvirágok génjeikben őrzik a felmelegedés érzékelését. Abban reménykedünk, hogy azok a tanulók, akik részt vettek (vesznek) ebben a 2018-2020 között folyó munkában, sokkal jobban át fogják érezni a globális felmelegedés okozta változások lényegét, mint akik csak alkalmanként hallottak róla.

 

2019. május 24-én szervezésre került videokonferencián ezeket a tapasztalatokat, eredményeket és gondokat mutatatták be a munkában résztvevő tanulók.

Erről a videókonferenciáról a Pannon TV is beszámolt.

Horváth Erika

projekt koordinátor

GALÉRIA