Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Tanácsok, és tippek hétköznapokra

Haragról

(1.rész)

Jól ismert közmondás: „A harag rossz tanácsadó.” De valóban így van ez?

A harag természetes érzés, ezért nem szabad elnyomni, de a „tombolás” sem megoldás.

Mit kezdjünk akkor vele?

Leggyakrabban akkor leszünk dühösek, haragosak, amikor akadályoztatva vagyunk a céljaink elérésében, amikor igazságtalanságot élünk meg, vagy amikor meg vagyunk fosztva a hatalmunktól.  A harag nem önálló érzés, gyakran társul mellé szomorúság, kiábrándultság vagy tehetetlenség. Ezek az érzések frusztrációhoz vezethetnek. A rendszeresen ismétlődő frusztrációk más területen is alacsonyabbra szállíthatják a frusztrációs küszöböt, ezért fordulhat elő, hogy az ember egyébként jelentéktelen dolgokra is haraggal, agresszivitással reagál.

Vannak a frusztrációt jól és kevésbé jól viselő emberek, de a tartós frusztráció hosszabb rövidebb idő után agresszív magatartásra késztethet bárkit.

A dühös emberek ismérve, hogy sokszor másokat hibáztatnak, néha még tárgyakat is. Az is jellemző lehet, hogy a dühös személy a saját szükségleteit másokéi elé helyezi, az őt hátráltató embereket pedig címkékkel látja el. Ezek pedig hatnak egészségünkön át a társas kapcsolataink minőségéig szinte mindenre. Ezért rendkívül fontos megvizsgálni a haragunk okait és a következményeit is.

A harag nem egyenlő az agresszióval, de dühünk agresszívvá tehet bennünket. A modern pszichológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberi agresszió nem ösztönös megnyilvánulás, keletkezésében a szociális tanulásnak rendkívül jelentős szerepe van. Vagyis a haragunk kimutatásának módját tanuljuk másoktól.

De a harag nem csak negatív előjelű lehet. Sőt.. De ezt már legközelebb fogjuk megvizsgálni.

 

 

Haragról

(2. rész)

„Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát
majd életet, hanem Isten haragja marad rajta.” János evangéliuma 3,36
„Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy
üdvözüljön a világ általa.” János evangéliuma 3,16


Ha haragszol fontos tudni, hogy mi a forrása ennek? Milyen más érzelmekkel társul? Milyen hatással van rád és társas kapcsolataidra? A haragod önmagad és mások eltiprására irányuló negatív energia vagy építő, igazságtalanságot elsöprő erő?


A düh lehet az az érzelem, ami megadhatja neked az erőt, hogy képes legyél konfrontálódni, hogy ne törődj bele a dolgokba. A harag segíthet, hogy képes legyél kiállni olyan esetekben, amikor emberek bántalmaznak másokat, amikor elnyomást tapasztalsz a világban. Ez a harag túlmutat rajtad, nem rólad szól csupán.


Tudtad, hogy Isten is haragszik?

 

A Biblia azt mondja, hogy Isten mindent szeret, amit megalkotott, és éppen ez az egyik oka annak, amiért dühös tud lenni azzal kapcsolatban, ami a teremtett világában történik. Mindenkire és mindenre haragszik Isten, ami vagy aki elpusztítja az embert és a világot, amit szeret.


Ha Isten szeretetteljes és jóságos, muszáj haragudnia a bűnre annyira, hogy valamit tesz is ellene. A megoldást Jézus Krisztus kereszten való halála jelentette, ahol Ő elszenvedte a bűnért az Atya Isten jogos haragját. Ez egyben bizonyíték is Isten mérhetetlen nagy szeretetére, hiszen nem te, hanem önmaga szenvedte el a büntetést a Fiú Isten által.

 

 

Haragról 

(3. rész)

Ha kontrollálni szeretnéd a negatív haragodat, és fejleszteni a szeretettel együttműködő pozitív dühödet másokért, akkor a következőkre van szükséged:

 

1) Tárd fel a haragod okát, miért éreztél így?

2) Foglalkozz azzal, hogy miként viselkedtél miközben átélted a helyzetet.

3) Ne halogasd a vizsgálatot, mert az állandósult, feldolgozatlan harag rossz következtetésekre jutathat. „Haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokkal.” Efézusi levél 4,26 

4) A harag a frusztráció csökkentésével érhető el. Vagyis fontos megbirkózni érzéseinkkel, megbocsátani magunknak, másoknak. A megbocsátás nem legalizálja a rosszat, hanem a múlt sérelmeinek folyamatos átélése helyett megadja, hogy szabadon megéld a jelent és esélyt adj egy szebb jövőre.

5) Önmagad megértése megadhatja a kulcsot, hogy ne a harag irányítson téged, hanem megfelelő formában tud megosztani haragod okát másokkal.

 

+1

De ha mindezek nem juttatnak el a teljes sikerig, akkor nézd meg mit tapasztalt Dávid király:

„A karmesternek: Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod.” Zsoltárok 139,1-5

 

Isten jól ismer téged és kész megmondani, amit még te sem tudsz magadról, hiszen néha érzelmeink oka rejtve maradnak előttünk. De Isten nem csak a feltárásban, hanem a megoldásban is tud segíteni. Mindenkinek a neki megfelelő módon.

 


 Rostás Péter

iskolalelkész

GALÉRIA