Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szakmai beszámoló 2022.

HAT-19-02-193

Együtt Erdéllyel

Szakmai beszámoló

   Pályázatunk – mely az „Együttműködés középiskolák között” program keretében valósult meg - régi testvériskolai kapcsolaton alapult. Partnerintézményünk, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum jogelődjével, a Liceul Teoretic Petru Major magyar tagozatával a 2000-es évek eleje óta, több mint 10 évig volt együttműködésünk. Évről évre szerveztünk egymás intézményébe, lakóhelyére és tágabb környezetébe látogatást. Ezeken számos tanulónknak és tanárunknak volt alkalma részt venni. Rendkívüli lehetőségként éltük meg, hogy a Határtalanul pályázat keretében feleleveníthettük e kapcsolatot, emellett pedig diákjaink bővíthették történelmi, földrajzi és irodalmi ismereteiket. A viszontlátogatás során vendégeink számára igyekeztünk iskolánkat, városunkat és megyénket minél alaposabban megmutatni.

   A külhoni utazást 2019. szeptember 19. és 24. között szerveztük. Az útvonal tervezése során az elsődleges szempont a partnerintézmény megismerése, a földrajzos tematikájú program megvalósítása, valamint Erdélynek a magyar történelem és kultúra szempontjából jelentős helyei közül minél többnek a meglátogatása volt.

   Az előkészítő óra során, melyre a tanulók szüleit is meghívtuk, bemutattuk a Határtalanul programot és a pályázatunk legfontosabb célkitűzéseit, a kapcsolatok kialakításának és elmélyítésének fontosságát. Ismertettük az utazás részletes programját és a technikai tudnivalókat.

   Az utazás tervezett programelemeit sikerült maradéktalanul megvalósítani. A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum meglátogatása során tanulóink betekintést nyerhettek a romániai magyar nyelvű oktatás sajátosságaiba, a líceum tanulóival közös játékos programok keretében ismerkedhettek meg.

   A tervezés során igyekeztünk olyan útvonalat összeállítani, amely bejárása során a lehető legtöbb történelmi, kulturális és természeti helyszínt, amelyekkel diákjaink élményei és tudástára bővülhet, meglátogassunk. Szerepelt a programban kolozsvári városnézés, a tordai hasadék, Medve-tó, a parajdi sóbánya, Tamási Áron és Orbán Balázs emlékműve, Csíksomlyó, Sepsiszentgyörgy, Fogaras, Nagyszeben, Déva. A tematikus útvonal bejárására a 4. napon került sor: a Hargita- hegység vulkáni képződményeit kerestük fel.

   A gyerekek beszámolói alapján elmondhatjuk, hogy rengeteg új élményre és tudásra tettek szert, nemcsak a látnivalók, hanem a határon túli honfitársakkal való találkozások révén is.

   A pályázati pénzből finanszíroztuk a busz költségeit, a szállások és étkezések költségét (több szálláson volt reggeli/vacsora), az ebédelést éttermekben biztosítottuk, illetve adtunk lehetőséget élelmiszer vásárlására is. A belépőket, parkolást fizettük.

   Hazaérkezésünk után fényképes élménybeszámolót tartottunk a résztvevő diákok közreműködésével az érdeklődők számára nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy kedvet csináljunk egy esetleg sikeres következő pályázat kapcsán megvalósuló utazáshoz többi diákunknak is.

   A magyarországi utazás – az elhúzódó járványhelyzet miatt – az eredetileg tervezetthez képest bő két évvel később került megvalósításra 2022. május 18. és 21. között. Az időcsúszás miatt sajnos az erdélyi utazáson résztvevő diákjainkat már nem tudtuk a közös programokba bevonni, illetve az érkező vendégek sem azok a tanulók voltak, akik fogadták a mi diákjainkat. Bemutattuk iskolánkat, képzésünk sajátosságait, rengeteg tapasztalatot cseréltünk a két ország oktatási rendszeréről, a különbségekről. Alapos városnézés keretében ismerhették meg vendégeink Pécs nevezetességeit, egy egész napos kirándulás során járhatták be Baranya számos természeti és történelmi látnivalóit. A tervezett programokat ezen utazás során is sikerült megvalósítani. Vendégeink számára csodálatos környezetben biztosítottuk a szállást, a teljes ellátást, és a belépőket. Visszajelzéseik alapján maximálisan elégedettek voltak a programmal és a vendéglátással is.

   Mindkét utazás számtalan lehetőséget kínált arra, hogy a diákok elmélyítsék ismereteiket a határ túloldalán élők életéről, szokásairól, hagyományairól, bővítve ezáltal a magyarságról, a magyar nemzetről alkotott képüket, erősítve az egy nemzethez tartozás érzését. A támogatás felhasználásakor törekedtünk arra, hogy minél több kulturális, történelmi és természeti értéket tekintsünk meg, szélesítve tanulóink ismereteit.

   A pályázatban vállalt közös termék a két utazás során készült fotókkal illusztrált 2023-as falinaptár, amely a 2022-es nyár folyamán fog elkészülni, amelyet partnerintézményünkhöz is eljuttatunk.

 

2022. 06. 01.