Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Névadó ünnepély

2019. március 7-én névadó ünnepély volt, a pécsi Cserepka János Baptista Általános Iskola, Középiskola és Sportiskolában.

Pécs város sportiskolája 1969-ben nyitotta meg kapuit Építők úti Általános Iskola néven. Hosszú évek során a város sportéletének jelentős bázisává nőtte ki magát.

Sportolóival, olimpikonjaival a város jó hírnevét vitte tovább. Az idei tanévtől - a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Baptista Szeretetszolgálat fenntartása alatt- önállóan kezdte meg működését.

Cserepka János baptista lelkész volt, aki Magyarországon, Erdélyben, Kanadában, Bolíviában élt, és végezte lelkészi munkáját. Élete, önzetlen szeretete, a szavakon túli segítségnyújtása és odafordulása a nehézségben, betegségben élők felé példaértékű. Egyszerűséggel és alázattal, töretlen hittel végezte a mindennapi élete rutinfeladatait, amit az iskola mottójául választott.

A Cserepka Iskola feladatának tekinti a lelki egészségre nevelés, a sporttehetség-támogatás és gondozás mellett azt, hogy diákjai a társadalomban a tudatos felelősségvállalást megtanulják, gyakorolják.

Ennek okán fektet kiemelt hangsúlyt az egészségnevelésre, a tudatos fogyasztóvá nevelésre. Az intézmény idén elnyerte a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet” amelyet névadó ünnepélyen, Keszthelyi Nikoletta az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős helyettes államtitkára adott át.

Dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a Karnak éppúgy fontos a sport- és egészségnevelés: „egész életen át tartó kutatásokat kívánunk végrehajtani, ebben pedig a legkiválóbb partnerintézményünket itt találtuk meg…”

Az ünnepségen részt vett a város képviseletében Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója, Papp János a magyarországi Baptista Egyház elnöke, dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke, Petrik Károly, Cserepka János unokaöccse, Cserepka Barney, Cserepka János Kanadában élő fia, aki videó-üzenetben köszöntötte az ünneplőket.

A névadó ünnepség mellett projektnapot is tartott az iskola, melynek keretében a tanulók felidézhették a világutazó lelkész életének főbb állomásait. Cél volt a projektnap során, hogy a tanulók-tanárok közösen, együttműködve, a mindennapi élethez kapcsolódó problémára fókuszálva, ám a névadó életét megismerve, egy közös produktum, termék létrehozása érdekében dolgozzanak.

Minden tanulócsoport kreatív módon oldotta meg a saját választott projektjét, az alkotás során igazi kérdező közösséggé kovácsolódtak.  A projektekből pedig aznap kiállítást szerveztek az iskola aulájában.

GALÉRIA