Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Petőfi projektnap

Petőfi 200 projektnap a Cserepka Iskolában

 

  Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát ünnepelve a Cserepka Iskola közössége rendhagyó projektnapot valósított meg, ilyen módon kapcsolódva a Petőfi 200 emlékév országos programsorozataihoz.

  Petőfi Sándor mindamellett, hogy megkerülhetetlen része a magyar oktatási tananyagnak, nevét és verseit szinte mindenki ismeri, hiszen a forradalmár költő alapjaiban határozta meg a későbbi magyar kultúrát és emlékezetet. Életének szinte minden mozzanatát ismerjük, csak éppen annak pontos kezdetét és végét nem, így alakja mára olyanná vált, mint a mitikus hősöké, akiknek nincs időbeliségük.

  Az esemény célja legfőképpen az volt, hogy speciális módon elevenítsük fel a költő alakját úgy, hogy lehetőség szerint a kikapcsolódás és a tanulás egyensúlya megvalósuljon, rendhagyó jellegét pedig a változatos programok sokasága és a poéta életének kevésbé ismert adatainak megismerése jelentette.

  A tanulók a délelőtt folyamán összemérhették tudásukat egy háromfordulós kvízverseny végső, szóbeli döntőjében, amelynek során bizonyították felkészültségüket, és lelkesedésükkel emelték a program színvonalát. Ötödikes tanulóink a Nemzeti dal keletkezéséről szóló jelenetet adták elő a kisebbeknek. Emellett szavalóversenyen vettek részt a felsős diákjaink, ahol Koszta Gabriella színésznő segítette a zsűri munkáját.

  A Petőfi Irodalmi Múzeum pedagógusai interaktív foglalkozásokkal elevenítették fel a János vitéz hangulatát, továbbá szintén a PIM bocsátotta rendelkezésünkre az „Átröpülök hosszában hazámon” című 14 panelből álló tablókiállítást is.

  Egyéb helyszíneinken rendhagyó irodalomórák, társasjáték, Activity-, Kahoot, „Legyen ön is milliomos!” és sportvetélkedők, Romantika, néptánc és kézműves foglalkozások, valamint huszárjátékok valósultak meg közös daltanulással egybekötve.  A nap során egy diákunk Petőfi Sándor bőrébe bújt, hogy a tanulóink testközelből ismerhessék meg a szerző munkásságát, személyiségét. A projektdélelőttöt a Kávészünet együttes megzenésített Petőfi versek előadásával zárta.

  Örömteli tapasztalat számunkra, hogy a sportiskolai képzéssel egyidejűleg egyre fokozódó érdeklődés övezi a humán tudományokat is. Meggyőződésünk, hogy az ehhez hasonló különleges rendezvények alkalmával minden résztvevő az érdeklődésének megfelelően profitálhat.