Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Programozás a idei tanévben

A hetedik évfolyam tanulóival idén új irányt vettünk a programozó szakkörön, és a blokk alapú programozásról a kézzel írt programok felé mentünk tovább.

Tavaly három fős csapatunk a csonka év során is több játékot készített egy-egy témában. A Scratch felületén dolgoztunk, miközben megismerkedtünk a programozás alapjaival. Erre az évre két főre csökkent a diáklétszám egyéb elfoglaltságok miatt.

Elsőként a html-lel, a weblapok vázát, szerkezetét adó nyelvvel ismerkedtünk meg. A kinézetért felelős css és az interaktivitást biztosító javascript voltak a további elsajátítandó nyelvek. Elsősorban a W3Schools website segítségével igyekeztek a diákok a temérdek új dolgot elsajátítani.

Novemberben álltunk neki az első interaktív weboldalnak, és decemberre el is készült a multifunkcionális feladatmegoldó felület.

Több lépésben építettük fel, és többször átdolgoztuk, mire elkészült. Nagyon értékes (egy-egy fizika ötöst érő) alkotás lett. Az adatokat átváltja SI mértékegységbe, és a v=s/t képletre épülő feladatokat gombnyomásra megoldja. Gondolkodtunk rajta, hogy klónozzuk más képletekre is, de beleuntunk a rubrikákba.

Az új projekt egy fényképalbum nézegetéséhez alkalmas oldal lett. Az egyszerű képváltással gyorsan elkészültünk, de szerettünk volna valami extrát belevinni, például a képek váltását az előző kép fokozatos eltűnésével megoldani. Az online oktatás kezdetéig félig el is készültünk, és szerencsére sikerült pár ülésben a végére érnünk ennek a változatnak is.

Szakkör tagjai: Molnár Emese, Simon Balázs

Segítő tanár: Batka Eszter

Továbbiakban kattintás az alábbi linkre:

http://etananyag.nhely.hu/programozas/2021/