Üdvözöljük iskolánk weboldalán

2018/2019-es Idegen Nyelv

Referenciaintézmény lettünk/Origo

Az ELTE Origó Nyelvi Centrum kft. és iskolánk, a pécsi Cserepka Iskola között együttműködési megállapodás született. Ennek következményeként elmondhatjuk, intézményünk az ORIGÓ Nyelvi Centrum referenciaintézménye lett.

A megállapodás kitér arra, hogy az iskolánkban tanuló diákokat az ELTE Origó Nyelvi Centrum nyelvvizsgához segíti azáltal, hogy nyelvvizsga felkészítő kurzusokat, próbavizsgákat és előteszteléseket tart, valamint vállalja azt is, hogy a felkészítésben résztvevő nyelvi tanárokat (a nyelvvizsga kritériumok mentén) módszertani segédlettel látja el.

Az együttműködés számunkra pozitív visszaigazolása annak a ténynek, hogy befogadó és gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal rendelkező iskolánkban megvannak azok a szakmai pillérek amelyek segíthetik a minőségi, piacképes nyelvoktatást.

2018-12-17

Adventi kirándulás Bécsben

2018. december 15-én Bécsben jártunk. A schönbrunni kastélypark és az állatkert felkeresése után bejártuk az ünnepi díszbe öltözött várost.

Fényárban úszott a Hofburg, a Parlament, az Opera és a legnagyobb középületek is.

A belvárosi séta után elvegyültünk a Városháza előtti puncs - és sültgesztenye illatú  karácsonyi vásár forgatagában, aztán élményekkel telve és ajándékokkal megrakodva hazaindultunk.

Célunk a bécsi kirándulással az volt, hogy tanulóink német nyelvi ismereteiket a célországban alkalmazni tudják.

2018-12-15

Nemzetközi projektben a negyedikes, két tanítási nyelvű angol csoport

Különleges nemzetközi projektben vesznek részt a negyedik évfolyamos két tanítási angol nyelvű csoportunk tanulói.

A „Different breed – the same love”, vagyis a „Különböző fajták- ugyanaz a szeretet"- projektben 15 csoport vesz részt Európából.

A résztvevők vállalják azt, hogy egy-egy kutyafajtát bemutatnak egymásnak.

A információkat tapasztalati úton „szerzik be”, és angol nyelven kommunikálják, prezentálják a többieknek.

A bemutatás módjai PowerPoint bemutatókon, fotókon, kreatív alkotásokon keresztül valósul meg.

 

A mi csapatunk által választott kutyafajta a magyar vizsla.

A választás motivációja, hogy magyar fajtáról lévén szó ez országunk, nemzetünk büszkesége.  Örömmel vállaljuk, hogy Európa szerte másokkal is megismertessük.

A projekt többi résztvevője szintén megosztja velünk az általuk választott kutyafajtáról szerzett információkat, megmutatva annak értékeit és annak szépségét.

A projekt célja a nyelvi készségfejlesztésen túl, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a különböző kutyafajták közötti különbözőség nagyszerű, és ahogy a kutyák közt, úgy az emberek között is érték.

Fontos eleme a projektnek, hogy a célnyelvi kommunikációt a mesterséges osztálytermi kommunikációról határokon átívelő, a való életben hasznossá és értékessé transzformálja.  

A projekt vezetője itt a Cserepka Iskolában: Tóthné Farkas Andrea

2019-02-15

Újabb feladatot teljesített a nemzetközi projektben résztvevő negyedikes két tanítási nyelvű angol csoport

Kutyás projektünk márciusi eseménye, hogy elkészítettük a prezentációnkat a vizsláról fejlesztve szókincsünket, ismeretinket illetve digitális készségeinket.

A prezentációt elküldtük a projektpartnereknek.

Természetesen mi is megkaptuk az általuk készített munkákat melyekből sokat tanulhatunk más kutyafajtákról is. 

Felkészítő tanár: Tóthné Farkas Andrea

2019-03-20

Német országismereti vetélkedőn diákjaink

A budapesti Kőrösi Csoma Sándor Baptista Kéttannyelvű Gimnáziumban megrendezésre kerülő német országismereti vetélkedőn eredményesen szerepeltek diákjaink, Lauer Vanessza, Pretz Dorina, Horváth Helga, Faragó Barnabás 9. osztályos, Csizmadia Balázs és Balázs Klementina 10. osztályos tanulók.

Balázs Klementina csapatával 2. helyezést ért el.

Felkészítő tanáruk Nagy Márta volt

2019-04-03

EURO-ENGLISH országos csapatversenyen jártunk

Első alkalommal vettek részt iskolánk diákjai az évente megrendezésre kerülő EURO-ENGLISH országos csapatversenyen az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban Debrecenben.

Az angol nyelvet tanulók érdekes feladatokon keresztül mérhették össze tudásukat és kreativitásukat - ezúttal Food and healthy lifestyle témakörben.

A jó hangulatú eseményen a Cserepka mindkét csapata szépen helytállt, és elismerő oklevéllel térhetett haza.

A csapattagok:

Hétág (7. évfolyam)
Both Péter János
Horváth-Szabó Norbert
Lesnyik Viktória

Csepi (9. évfolyam)
Dudás Erik
Kovács Patrik
Tisza Viktória

Felkészítő tanárok: Gazdag Diana (9. évf.) és

Miholics Zoltán (7. évf.)

 

2019-04-03

 

Euroexam nyelvi továbbképzés tanároknak

 

Nemzetközi projektben a Cserepka Iskola negyedik évfolyamának magyar-angol két tanítási nyelvű csoportja

Idén az iskola 4. évfolyamos két tanítási nyelvű magyar-angol csoportja egy nemzetközi programban vett részt, amelyet az eTwinning indított útjára.

Az eTwinning folyamatosan olyan felületet biztosít a részt vevő európai országokban működő iskolák munkatársai számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös kutatásokat indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket.

A „Different breed - the same love" – nevű projektben 15 tanulócsoport működött közre Európa különböző országaiból. A résztvevők egy- egy kutyafajtát bemutatva, tapasztalati úton is információkat szerezve bővítették ismereteiket.

Cél a nyelvi készségfejlesztésen túl az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, a kutyafajták közötti különbözőség nagyszerű, és ahogy a kutyák közt, úgy az emberek között is érték. A projekt fontos eleme, hogy a célnyelvi kommunikációt a mesterséges osztálytermi beszédhelyzetről leválassza és határokon átívelő, a való életben hasznos és értékes tudássá transzformálja. 

Iskolánkban Tóthné Farkas Andrea ennek a témának a koordinátora. 

Teljesítve ezt a feladatot folytatódik az iskola projektszemléletű oktatási törekvése, amit szeretne az intézmény kiterjeszteni a legkisebbekre és a leendő kisiskolásokra is.

Tóthné Andrea, a Cserepka Iskola angoltanára a „Let's have fun and learn English through games” ötletét támogatva, az eTwinning keretein belül lehetőséget kapott egy prágai projektírói szemináriumon való részvételre, melynek célja a partnerkeresés, az együttgondolkodás az együttműködés európai szinten is. Magyarországról ő egyike azon három tanárnak, akik képviselhetik hazánkat ezen a neves szakmai konferencián.

2019-05-14