Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Április 16.

 A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmával iskolánkban különleges eseményre került sor. A Radnóti utcai épület udvarában álló Radnóti-szobor koszorúzása jelentette az április 18-i délelőtt ünnepélyes fénypontját. A 20. századi magyar líra egyik klasszikusa és a történelmünk egy mártírja előtt való tisztelgésre már régóta készültünk, és most méltó módon megemlékeztünk a régóta funkcióját vesztett szobor előtt.

 A hazai zsidóság tragikus sorsát mutatta be az aulában kiállított „Oly korban éltem én e földön” – Embermentés a vészkorszakban című tablósorozat, amely szöveges magyarázatokkal ellátott képi világon keresztül szemléltette a gettók, munkaszolgálatok és deportálások történetét, valamint Raoul Wallenberg embermentő tevékenyégét. A gimnáziumi évfolyamok a délelőtt folyamán egy rövid ismertetőt kaptak az európai és a magyar holokauszt eseményeiről a 12. osztályos tanulók előadásában. Ezt követően a nemrég elhunyt olimpiai bajnok úszónőnkkel, a Nemzet Sportolójával, Székely Évával készült interjút tekintettük meg, aki az antiszemita légkörben töltött iskolaéveiről mesélt.

 A program zárásaként egy csendes, méltóságteljes rövid megemlékezést tartottunk Radnóti Miklós szobránál, ahol meghívott vendégünk, Goldmann Tamás, a pécsi zsidó hitközség elnöke osztotta meg velünk személyes gondolatait a koszorúzás előtt.

 

GALÉRIA